ÇOCUĞUM AĞZINI TIKA BASA DOLDURARAK YİYOR
Her anne-babanın dört gözle beklediği aşamalardan biri çocuklarının tek başına yemek yemesidir. Destek almadan bu davranışı kazanması bağımsız birey olmasındaki önemli adımlardan biri. Peki, ona bu alışkanlığı kazandırmaya çalışırken ağzını tıka basa dolduruyorsa ne yapmalıyız?
MS, BCBA, EI (ABA Uzmanı), Davranış Terapisi Uzmanı Nicky Nükte Altıkulaç yazdı.
Çocukların büyük bölümü ilk kez bizim yediğimiz yemekleri yemeye başladıkları zaman ağızlarını normalden fazla doldurmaya eğilimlidirler. Ağızlarındaki lokmayı çiğnemek ve yutmak için gerekli olan dil, dudak ve yanaklarını uygun bir ahenkte kullanmaya başladıkları zamana kadar bu davranış devam eder.
Tahmin edersiniz ki çeyrek dilim bir ekmeği ağızda manipüle etmek, küçük bir kraker parçasını manipüle etmekten çok daha kolaydır. Dolayısıyla ağzı aşırı doldurma davranışını çocuğumuz yaklaşık 18 aylık olduğunda kaybolması beklenmektedir. Eğer çocuğumuz 2-3-4 yaşında hala yemek yerken ağzını aşırı şekilde doldurmaya devam ediyorsa şöyle sebepleri olabilir:
- Ağzını iyi organize edemiyor.
- Dilini, dudaklarını ve yanaklarını uygun şekilde hareket ettirmekte zorlanıyor.
Böyle durumlarda occupational terapist olan arkadaşlarımdan öğrendiğim üzere çocukların ağızlarını uyandıracak alıştırmalar öneriyorum.
Örneğin yemek yemeden önce titreşimli dış fırçası, NUK masaj fırçaları, el bezi gibi araçlarla çocuğun ağzının etrafına, içine masaj yaparak yemek öncesi ağzı uyandırmak, çocuğa yemek öncesi veya yemek sırasında kıtırlı yiyecekler vererek ağzı uyandırmak, çocuğa olabildiğince pürüzsüz yemek vermek yerine içine biraz farklı dokular eklemek, çocuğun yemeğine acı olmayan baharatlar eklenebilir.
Tüm bu alıştırmalardaki amaç çocuğumuzun ağzının, dudaklarının, dilinin farkındalığının artması ve ağzındaki küçük bir lokmayı manipüle edecek beceriyi kazanması. Eminim occupational terapist meslektaşlarım bu önerilere onlarcasını ekleyebilirler.