Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi’nde “Zihin Kuramı ve Duygu Kontrolü” Semineri

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi bünyesinde, Prof. Dr. Esra Akgül’ün öncülüğünde kurulan Eğitimde Mükemmeliyet Araştırma ve Uygulama Merkezi, Engelliler İçin Gölge Öğreticilik Programı kapsamında önemli bir seminere ev sahipliği yaptı. Seminere, ÖÇED (Otizmli Çocukları Eğitme Derneği) Eğitim Koordinatörü ve BCBA unvanlı davranış analisti Başak Topçuoğlu konuşmacı olarak katıldı.

“Zihin Kuramı ve Duygu Kontrolü” başlığıyla düzenlenen seminer, özellikle farklı gelişim gösteren ve yaygın öğretime geçiş sürecinde zorluk yaşayan çocuklarla çalışan ya da çalışmayı hedefleyen Gölge Öğretici adaylarına yönelik hazırlandı. Katılımcıların yoğun ilgisiyle gerçekleşen eğitimde, teorik bilgi ve pratik yaklaşımlar harmanlandı.

Seminerin açılışında konuşan Başak Topçuoğlu, duyguların adlandırılmasının tipik gelişen bireyler için bile zaman zaman zorlayıcı olabildiğini hatırlatarak, bu durumun farklı gelişen çocuklar açısından çok daha karmaşık bir süreç olduğunu vurguladı. “Biz bu durumdayken, onların farkındalığa sahip olmaması çok normal bir şey değil mi? O yüzden onlara farkındalık kazandırma mesuliyeti bizde,” ifadelerini kullanan Topçuoğlu, özellikle temel duyguların öğretiminin önemine dikkat çekti.

Seminerde altı temel duygu – mutluluk, üzüntü, öfke, korku, şaşkınlık ve tiksinme – üzerinde durularak, bu duyguların çocuklara nasıl öğretilebileceği konusunda yöntemler ve uygulama örnekleri paylaşıldı.

Bilgiye duydukları ilgi ve öğrenme motivasyonlarıyla semineri daha da anlamlı kılan tüm öğrencilere; bu değerli buluşmanın gerçekleşmesini sağlayan Prof. Dr. Esra Akgül ve Öğr. Gör. Zehra Kurşun Şen’e ÖÇED olarak içten teşekkürlerimizi sunarız.