THY’den geri adım: Otizmliler için rapor konusunu yeniden değerlendiriyoruz

THY’den geri adım: Otizmliler için rapor konusunu yeniden değerlendiriyoruz

 
Türk Hava Yolları, otizmli çocuklar için başlattığı “uçuşa uygundur” raporu zorunluluğundan ailelerden gelen tepkiler üzerine vazgeçmeye hazırlanıyor.

DİLEK GEDİK

Kısa Dalga – Türk Hava Yolları’nın uçuş öncesinde başlattığı yeni uygulama ile otizm tanısı olan çocuklardan ‘uçuşa uygundur’ raporu zorunluluğu getirdiği ortaya çıkmıştı.

Otizmli çocukların aileleri ile bu konuda faaliyet gösteren dernek ve konfederasyonlar karara, hem sosyal medya üzerinden hem de THY’ye yapılan başvurularla yoğun tepki göstermişti. Yapılan eleştirilerde bu kararın “ayrımcılık” olduğu belirtilmiş ve rapor sürecine ilişkin soru işaretlerinin açıklanmaması eleştiri konusu olmuştu.

whatsapp-image-2024-08-03-at-20-20-18.jpeg

THY’den e-posta

Otizm Konfederasyonu, tartışmalı uygulama ile ilgili THY Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Bolat’tan kendilerine bir e-posta ulaştığını ve genel mailde “raporla ilgili gelen itirazların değerlendirildiğinin” bildirildiğini duyurdu. Konfederasyon, THY Başkanı’nın kendilerine verdiği yanıtta “uluslararası kurallar çerçevesinde kalarak daha geniş bir alanda çalışabilme konusunu değerlendirdiklerini” ifade ettiğini açıkladı.

“Biz sizden uçabilir raporu istiyor muyuz?

Aileler, THY’nin kararına otizmin bir hastalık değil nöro-gelişimsel bir farklılık olduğunu belirterek itiraz etmişler, hatta Özel Çocuklar Eğitim ve Dayanışma Derneği Başkanı Parin Yakupyan, Türk Hava Yollarına, “Biz sizden uçabilir raporu istiyor muyuz?” diyerek tepki göstermişti. (Haber Merkezi)

Kaynak: https://kisadalga.net/haber/gundem/thyden-geri-adim-otizmliler-icin-rapor-konusunu-yeniden-degerlendiriyoruz-107057