OTİZMLİ ELİF’İN RESİMLERLE RENKLENEN DÜNYASI

Otizmli öğrenci Elif’in resim yeteneğini fark eden özel eğitim sınıfı öğretmeni Neslihan Karakollukcu, onun eidetik hafızası sayesinde dünyayı nasıl farklı gördüğünü ve bu farkın sanata nasıl yansıdığını anlatıyor. Muhammed Kaça ile Elif’in öğretmeni olan Karakollukcu, öğrencisinin sınıf arkadaşlarıyla kurduğu bağları ve çizimlerinin ardındaki ilhamı anlattı.

 

Elif’in resmi olan yeteneğini ilk fark ettiğinizde ne hissettiniz?

Elif’in özel bir yeteneğinin olduğunu ve bu yeteneğinin çalıştırılarak, desteklenerek daha ileri seviyelere taşınabileceğini düşündüm. Onun sanat alanındaki bu yeteneğinin fark edilebileceği umuduyla bazı iletişim kanalları arayışına girdim.

 Bu yeteneği keşfetme süreciniz nasıl oldu?

Ben, çocuk gelişimi eğitimi bölümü ve aynı zamanda resim öğretmenliği bölümü mezunuyum. Elif’in resim derslerine, resim materyallerine olan ilgisi ve isteği dikkatimi çok çekti. İlerleyen süreçte Elif ile resim çalışmaları yapmaya başladık.

Resim dersi almamış olmasına rağmen bu kadar başarılı çizimler yapmasını nasıl açıklıyorsunuz?

Elif’in eidetik bellek adı verilen fotografik hafızaya sahip bir çocuk olduğunu düşünüyorum . Bu hafızaya sahip bireyler resimleri nesneleri ve sesleri neredeyse %100 hatırlayabiliyor.  Eidetik hafızaya sahip olan  otizmli bireyler de zihinde net biçimde canlandırabilme yetisine sahipler.  Elif de izlediği ve sevdiği çizgi filmlerden kesitleri, yaptığı çalışmalar üzerine yansıtıyor.

Otizmli bireylerin sanatsal yeteneklerinin gelişimi hakkında ne düşünüyorsunuz?

Otizm Spektrum bozukluğu olan çocuklar derin bir yaratıcılık duygusu gösterebilirler.

Otizmli çocuklar genellikle gördüklerini, çizim yeteneklerini çok iyi şekilde kullanırlar ve yansıtırlar.

Sanat etkinlikleri otizmli çocuklar için kendini ifade etmeye yardımcı olabilecek bir yol olabilir.

 

Resim yaparken Elif’in ruh hali nasıl değişiyor?

Resme ciddi manada odaklanıyor, iyi karakterlerden replikler söylüyor, adeta o anı tekrar yaşıyor.

Bu süreç onun iletişim becerilerinin genel gelişimine nasıl katkı sağlıyor?

Elif resim yapmayı çok sevdiği için resim, odaklanmasını artırıyor.

Sanatsal etkinlikler, bireyin başka yolla ifade edemediği duygularını ifade etmesini ve duygusal olarak rahatlamasını sağlar. Resim yoluyla Elif’in cesaret bulduğunu düşünüyorum. Bu cesaretle iletişim yolunun da açıldığını düşünüyorum.

 İkiz kardeşi de otizmli. Onun da benzer sanatsal yetenekleri var mı?

Evet. Ecrin adında dünya tatlısı bir ikiz kardeşi  var. Ecrin farklı bir okulun özel eğitim sınıfına devam ediyor. Ecrin’in de görsel hafızasının çok iyi olduğunu biliyorum.

Elif’i, sanata olan ilgisiyle yapmış olduğu çalışmaları tamamlaması noktasında destekliyorum. Karakter ve olay akışının bütünleşmesi yönünde Elif’e yönerge verip telkinde bulunuyorum ve bunun pekişmesini sağlıyorum.

Onun bu yeteneğini desteklemek için ihtiyaç duyduğunuz şeyler nelerdir?

Bu anlamda Elif’in sesi olduğunuz için size de çok teşekkür ediyorum. Resim alanında uzman olan kişilerden alacağı sanat terapisiyle çocuğumuzun iyi bir noktaya geleceğini düşünüyorum.

Elif’in çizimlerinde veya renk seçimlerinde özel bir tarzı var. Karakterleri ve figürleri olduğu tüm ayrıntıları ile resmediyor ve bu gerçekten çok etkileyici.  Resim yaparken özel bir çizim veya boyama tekniği kullanmıyor.

Sınıf arkadaşları ve ailesi Elif’in yeteneğine nasıl bir tepki veriyor?

Sınıf içerisinde resim yapabilmesi için özel bir alan oluşturduk. Elif resim yapmayı çok sevdiği için sınıf arkadaşlarına da resmi sevdirdi . Ailesi Elif’i bu alanda destekliyor.  Otizmli bireyler dünyayı farklı görür. Otizmli çocukları güçlü yanları ile fark edelim, onları destekleyelim.  Neleri başardıklarına inanamayacaksınız.