Otizm Teşhisinde Google Glass
Google’ın birkaç yıl önce gün yüzüne çıkarttığı akıllı gözlüğü Glass, ilk olarak elbette eğlence amacıyla duyuruldu ve piyasaya sunuldu. Fakat, ilerleyen teknolojiyle birlikte giyilebilir teknoloji kapsamındaki ürünlerin, çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanılabileceği ortaya çıkıyor.
Giyilebilir teknoloji ve hastalığın teşhisi / tedavisi konusundaki en iyi örneklerden birisi Stanford Üniversitesi’nde görev yapan önemli bir araştırmacı grubunun gerçekleştirdiği çalışma ile gün yüzüne çıktı. Araştırma grubu, Google Glass’ı otistik çocukların tedavisi için kullanmaya başlıyor. Analiz ve tedavideki işleyiş kısaca şu şekilde işliyor: Autism Glass Project olarak adlandırılan proje kapsamında çocuklar ilk olarak akıllı gözlüğe yüklenen özel bir uygulama vasıtasıyla taramadan geçiriliyor.
Çocuklara izlettirilen videoyla beraber duygular, Google Glass’a bağlanan özel bir cihazla birlikte kontrol ediliyor ve tepkiler ölçülüyor. Videoya verilen tepkiler doğrultusunda tek noktaya odaklanma, dikkat dağınıklığı ya da videodaki sahnelere göre içgüdüsel olarak verilmesi gereken tepkilerin çocuklar tarafından verilip, verilmediği ölçümleniyor. İşte bu doğrultuda, araştırmayı yürüten ekip eğer videonun belirli alanlarında çocuklardan beklenenden çok daha farklı bir tepki verilmesi durumunda çocukların otizm seviyesine yönelik analizler gerçekleştirilmiş oluyor. Bu da hastalığın engellenmesi ya da tedaviye dönüşüm anlamında ilk adımın atılmasını sağlıyor. Aynı zamanda hastalığın erken yaşta dikkat dağınıklığı ve videodaki sahnelere verilen normal / anormal tepkiler sayesinde teşhis mümkün hale geliyor.
Kaynak: Otizm