Biz Olmadan Bizim Hakkımızda Asla
6 Aralık Cuma günü, İstanbul Bilgi Üniversitesi Santral İstanbul yerleşkesinde özel gereksinimli bireyler ve aileleri, “Biz Olmadan Bizim Hakkımızda Asla” diyerek anlamlı bir panelde bir araya geldi. Panele paralel olarak özel gereksinimli bireyler de üniversite öğrencileri ile birlikte sanat, takı, mandala ve çikolata atölyelerinde katıldılar.
Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zeynep Şimşek’in içten bir açılış konuşmasıyla başlayan etkinlik, özel gereksinimli bireylerin sesini duyurmayı ve onların hikayelerini paylaşmalarını sağlamayı hedefledi.
Etkinlikte Tomurcuk Yıldızlar Türk Sanat Müziği Korosu, konuklara duygu dolu anlar yaşatan bir performans sergiledi. “Biz Olmadan Bizim Hakkımızda Asla!” panelinin moderatörlüğünü İstanbul Bilgi Üniversitesi Çocuk Gelişimi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Dilara Fatoş Özer üstlendi. Panel, farklı yaşam deneyimlerini dinlemek ve erişilebilir bir toplum için birlikte neler yapılabileceğini tartışmak açısından çok değerli bir buluşma oldu.
Türkiye Down Sendromu Derneği üyeleri Sude İrem Akyıldız ve Mustafa Kaan Karabacak, kendi hikayelerini paylaşarak down sendromlu bireylerin karşılaştıkları zorluklara ve başarılara, dikkat çektiler.
İGA İstanbul Havalimanı Müşteri Deneyim Tasarımı ve Segment biriminden Sevda Bozbey Yılmaz ve Hilal Kahraman, erişilebilir tasarım yaklaşımları üzerine bilgi verdi. Havalimanı gibi büyük ve karmaşık alanlarda özel gereksinimli bireyler için yapılan düzenlemeler, bu bireylerin günlük yaşamlarında nasıl daha bağımsız ve rahat bir şekilde hareket edebileceklerini gösteren somut örnekler sundu.
Etkinliğin en etkileyici anlarından biri, Özel Çocuklar Eğitim ve Destekleme Derneği (ÖÇED) gönüllülerinden otizmli birey Soydan Akyol ve babası Muhammed Akyol’un kısa müzik dinletisi ve ardından gelen deneyim paylaşımı oldu.
Bu anlamlı panelin gerçekleştirilmesinde emeği geçen başta Prof. Dr. Dilara Fatoş Özer olmak üzere Bilgi Üniversitesine, değerli STK paydaşlarımıza ÖÇED olarak en içten teşekkürlerimizi sunarız.