ACİL DESTEK BEKLİYORUZ

Koronavirus tedbirleri nedeniyle evde kalan farklı zihinsel gelişim gösteren bireyler ve aileleri çok zor durumda!

Cumhurbaşkanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ve belediyelerden yaşanan sorunların çözümü için çok acil destekler bekliyoruz. Komşularımızdan da hoşgörülü olmalarını bekliyoruz.

Otizm, down sendromu ve mental sorunları olan farklı zihinsel gelişim gösteren engelli çocuk ve bireyler evde kalınca istemeyerek hem kendilerine hem de ebeveynlerine çok zor anlar yaşatıyorlar. Bazı vakalarda maalesef çocuklar hem kendilerine hem de annelerine zarar vermeye başladılar.

Koronavirüs tedbirleri nedeniyle sokağa çıkamayan, okula gidemeyen, günlük aktivite merkezlerine devam edemeyen farklı zihinsel gelişim gösteren çocuk ve yetişkinlerin evde kalması rutinlerinin bozulması nedeniyle davranışlarında değişimlere sebep olmaktadır.

Hiperaktiviteleri artıp ev içinde koşturabilir, kendilerini ifade edemedikleri için öfkelenip yüksek sesler çıkarabilirler. Öfke nöbetleri bazen kendine ve ebeveynlerine zarar verme aşamasına gelebiliyor.

Ülkemizde farklı zihinsel gelişim gösteren çocuk ve yetişkin bireylerin çoğunluğu anneleri ile yaşadıkları için ve fiziksel olarak da annelerinden güçlü oldukları için anneler çok zor durumlar yaşamaktadırlar.

Farklı zihinsel gelişim gösteren çocuk ve yetişkin bireylerin rutinlerinde olan özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerindeki eğitsel çalışmaları ve belediyelerin merkezlerinde devam ettikleri el becerileri, boyama, resim, spor  v.b. aktivitelerini evlerinde yapabilmelerini sağlamak için uzaktan online aktivite programları hazırlanıp kullanmaları sağlanmalıdır.

Online hazırlanan etkinlik ve aktivite programları USB ile talep eden ailelere ulaştırılmalıdır.

İlgili kurumlar ve belediyeler derhal bu konularda çözüm üretmelidirler. Bizim geliştirdiğimiz çözümlere de destek olmalarını bekliyoruz.

Farklı zihinsel gelişim gösteren çocuk ve yetişkinlerin anne veya babalarının bir yerde çalışıyorlarsa bu süreçte idari izinli sayılmalarını istiyoruz. Bu zor süreç bir kişinin baş edebileceği bir dönem değildir. Gerekli durumlarda belediyelerin de bu konuya destek olmalarını bekliyoruz.

Komşularımızdan bu süreçte hoşgörülü olmalarını bekliyoruz.

Zorunlu evde kalma sürecinde farklı zihinsel gelişim gösteren çocuk sahibi ebeveynler ve özellikle çocuğu ile yalnız yaşayan anneler komşuların rahatsız olması nedeniyle zor anlar yaşarlar.

Hem çocuğunu sakinleştirmek için uğraşır hem de komşulardan birinin kapıya gelmesinden kaygı duyarlar.

Hoşgörülü ve iyi komşular olarak yüksek ses çıkartıyor veya gürültü yapıyor diye farklı zihinsel gelişim gösteren çocuk sahibi komşularınızla böyle durumlar da tartışmayınız, ebeveynlere anlayışlı yaklaşıp moral vererek destek olunuz. Nasıl destek olabileceğinizi kendilerine sorunuz.

Faklı zihinsel gelişim gösteren çocuklar ve yetişkin bireylerin çoğunluğu doğru eğitim alamadıkları için konuşamaz, kendini ifade edemez, öz bakım becerileri yoktur, epilepsi nöbetleri, takıntıları vardır ve istemeyerek de olsa öfke nöbetleri oluştuğunda kendisine ve onunla ilgilenen ebeveynlerine zarar verebilmektedir. Televizyonlarda ve etkinliklerde gösterilere çıkan hafif düzeyde mental sorunlu çocukları görüp ağır durumda çocuğu olan aileleri eleştirip yorumlar yapmayınız.

Zorunlu evde kalma sürecini hep birlikte hoşgörülü davranarak ve birbirimize destek olarak geçirmeliyiz.

Hayat farklılıklarla birlikte yaşayınca güzeldir.

Pandemi sürecinde ayrımcılığı önleyelim.

Cumhurbaşkanlığı, bakanlıklar ve belediye başkanları vatandaşı bilgilendirirken canlı yayınlarda işaret dili tercümanı kullanmıyor, videolarda görme engellilere yönelik betimlemeler yapılmıyor.

Türkiye’de yaşayan 3 milyon civarında işitme engellinin ve 2 milyon civarında görme engellinin pandemi sürecinde bilgi alma hakları engelleniyor.

T.C. Anayasasının 10.maddesi, BM Engelli hakları sözleşmesi, 5378 sayılı engellilerle ilgili kanun yok sayılıyor.

Eğitim, Sağlık ve Sosyal destek hizmetleri başta olmak üzere işaret dili çevirisi, alt yazı uygulaması ve görme engelliler için sesli betimlemeler derhal başlamalıdır.

Engelli camiasını sadece seçimlerde hatırlayan ‘seçilmişler’ bir daha seçim olmayacakmış gibi davranmayı bırakmalıdırlar.

Yakın çevrelerinde çalışanların ve siyasi birlikteliklerinin oluşturduğu STK duvarlarını kaldırıp farklı görüşleri dinleyip çözüm üretmelidirler.

10 milyon engelli birey, aileleri ve alanda hak temelli savunuculuk yapanlar olarak pandemi sürecinde bilgi edinme hakkını engelleyenleri ve doğru destekleri sağlamayanları asla unutmayacağız.

 

Adem Kuyumcu

Engelliler, aileleri ve toplum iletişimi danışmanı

EHDD – Engelsiz Hayat Dayanışma Derneği Başkanı

TODEV – Türkiye Otistiklere Destek ve Eğitim Vakfı mütevelli ve yönetim kurulu üyesi