ALERJİ İLE İLGİLİ MERAK EDİLENLER…

Alerji nedir, en sık görülen belirtileri ve tetikleyicileri nelerdir? Alerji ile ilgili merak edilenleri Medipol Esenler Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Mustafa Altuntaş yazdı.

Çocuklarda en sık karşılaşılan alerjiler nelerdir?

Çocukluk çağında görülen alerjik nedenler yaşa göre değişkenlik gösterebilir. Hayatın ilk yılı başta olmak üzere daha çok gıda alerjisi (süt, yumurta) görülmekteyken daha ileri yaş gruplarında ev tozu, akarlar, küf mantarları gibi çevresel faktörler daha ön plana çıkmaktadır. Bunların dışında bazı viral ajanlarda çocukluk çağı alerjik hastalıklara neden olarak sayılabilir.

Geçiş mevsimlerinde tetikleyici alerjiler hangileridir?

Tüm mevsim geçişlerinde yukarıda saydığımız alerjik nedenler, çocukluk çağı alerjik hastalıklarını tetikleyen nedenlerden sayılabilir. Sonbahar dönemlerinde bu etkenlerden daha çok viral ajanlar ortaya çıkmaktadır.

Soğuk algınlığı zannettiğimiz alerjiler olabilir mi?

Alerji mi hasta mı olduğunu nasıl anlarız? Soğuk algınlığı ile karıştırılabilen alerjik rinit gibi tablolar daha çok ilkbahar aylarında görülmekteyken soğuk algınlığı durumu ise sonbahar ve kış aylarında görülmektedir. Soğuk algınlığı ile alerjik şikayetler birbirine karışabilir farklı olarak soğuk algınlığı durumlarında burun akıntısı, öksürük gibi alerjik hastalıklarda da görülebilen genel şikayetlere ateşte eşlik edebilmektedir.

Çocuklarımızı genel geçer alerjilerden korumanın yöntemi var mıdır?

Alerjik hastalıklardan korunmanın ilk ve en temel yöntemi alerjik durumlara sebep olan etkenler ile maruziyeti azaltmaktır. En sık görülen alerjik etken maddeleri arasında ev tozları, rutubet, nem, akarlar ve evcil hayvan tüyleri (özellikle kedi) olduğundan dolayı uygun bir ev hijyeni alerjik hastalıklardan korunmada etkili olacaktır. Mevsimsel geçişlerde yaşam ortamının uygun zamanlarda havalandırılması (özellikle öğleden önce) etkin bir yöntem olarak düşünülebilir. Yukarda bahsettiğimiz genel koruma kurallarına ilaveten alerjik hastalıkları tetikleyen virüslerin yaygın olduğu dönemlerde (sonbahar, kış) bu hastalıklara karşı korunma tedbirleri önlemede etkili olacaktır. Sonbahar aylarında riskli çocuklarda (astım, kronik bronşit) grip aşısı uygulaması korunma faktörlerinden biridir.

Alerjiler tam anlamıyla yok edilebilir mi?

Tamamen ortadan kaldıramamakla beraber yukarıda bahsettiğimiz korunma tedbirlerinin uygulayarak ve de uygun endikasyon konulmuş alerjik hastalarda uygulanacak immünoterapi (bağışıklık sistemini kuvvetlendiren tedavileri) ile alerjik duyarlılık en aza indirilebilir. Yaş ilerledikçe uygun korunma yöntemleri ve koruyucu tedavi ile kişilerde alerjik duyarlılık azaltılabilir.