EV YAPIMI OYUNCAĞIN FAYDALARI
Yaratıcılığınızı kullanarak yapacağınız oyuncaklar ile çocuğunuzun ince motor, matematik, el ve göz koordinasyonu gibi becerilerini geliştirebilirsiniz.
Yazı: Nicky Nükte Altıkulaç, MS, BCBA, EI (ABA Uzmanı)
Her zaman velilerimden şu soruyu alıyorum: “Acaba hangi oyuncağı, oyunu alsak daha faydalı olur?” ya da “Sizin kullandığınız oyuncağı nerden bulabiliriz?” Oysa kullandığımız oyuncaktan çok, oyuncağı nasıl kullandığımız önemli. Bazen günlük hayatta kullandığımız çok sıradan bir obje, çocuğumuzun gelişimi için çok değerli bir materyal haline dönüşebilir. Yeter ki biraz yaratıcılığımızı kullanabilelim. Benim en sevdiğim ev yapımı materyallerden birkaçını sizinle paylaşmak isterim:
1) Çocuğunuzun en sevdiği bisküviyi bir fermuarlı torbanın içine koyup torbayı kapalı olarak çocuğa vermek (ince motor). Böylece çocuk bisküviyi almak için torbayı açmaya çalışacak.
2) Boş kola kutularından kule yapmak (ince motor, el-göz koordinasyonu),
3) Makarnaları ayakkabı bağına dizmek (ince motor, görsel performans),
4) Ayakkabı kutusunun içine gerilen ipin üzerine tahta boncuk dizerek abaküs yapmak (matematik, ince motor),
5) Düz sayfalık bir defterin sayfalarına dergilerden kestiğiniz ya da çocuğunuzun kestiği resimler ile ilk kelimelerim kitabı yada hikâye kitabı yapmak (ince motor, ifade edici dil, alıcı dil, pragmatik dil),
6) Üzerine rakam ve harf yazılmış tahta mangallar ve üzerinde çeşitli sayı ve kelimeler yazılmış kartlar. Çocuğun mandalları kartların üzerindeki sayı ve kelimeleri eşlemek amacıyla işaret parmağını ve baş parmağını kullanarak kartlara dizmesi istenir (ince motor, matematik, okuma, kas güçlendirme).
Hepinize çocuğunuzla iyi eğlenceler…