Şifalı Pedagoji Eğitimi 8 Nisan’da

Özel gereksinimli bireylerin eğitim, sosyal adaptasyon ve mesleki kazanımlarına bütünsel bir yaklaşım getiren Şifalı Pedagoji konusunda uygulamalı örnekler sunan “Şifalı Pedagoji Eğitimi” 8 Nisan Pazar günü gerçekleşecek.
Aberdeen Üniversitesi Sosyal Pedagoji bölümü mezunu Cavit Yeşildağ tarafından verilecek eğitime kayıt için 0 212 211 10 91 numaralı telefon aranabilir.

ŞİFALI PEDAGOJİ NEDİR?
Curative Eğitim ya da şifalı pedagoji olarak dilimize çevrilebilecek Curative Education, zihinsel ve duyusal yetersizlikleri veya sinirsel ve duygusal rahatsızlıkları olan çocukların ve bireylerin eğitilmesi ve rehabilitasyonu için uğraşan bir bilim dalıdır. Şifalı Pedagoji; Waldorf Eğitimi, Sosyal Pedagoji, psikiyatri, pediatri, psikoloji ve sosyoloji bilimlerinden edinilen bir iç görüden yararlanır.

Şifalı Pedagojide, duygusal rahatsızlıklardan, davranış bozukluklarına, otizmden, zihinsel gelişim sorunlarına kadar özel eğitim kapsamına giren tüm çocuklar için eğitim ve bakım hizmetleri bütüncül bir anlayış içinde yer bulur. Tüm okullar yeşil bir alan içinde kurulur ve içlerinde, sanat ve iş atölyeleri, çiftlikler, spor alanları, terapi atölyeleri ile yatılı kalmak isteyen öğrenciler için evler bulunur.

Şifalı Pedagojide çocuklar ve gençler, eksiksiz bir eğitim ortamı sunan uygun sağlıklı bir sosyal gelişim modeli ile yaşama hazırlanırlar. Toplumda gelişen bir birey olarak bir engeli ve/veya duygusal rahatsızlığı olan çocuğun ve gencin her yönüyle kabul edilmesi, bu yaklaşımın temel taşıdır.

Özel ihtiyaçları olan çocuklar ve gençler, farklı kabiliyetlere ve eksikliklere sahip olan diğer kişilerle yaşarsa, herkes birbirini tamamlayıp anlamaya çalışırsa, özür olarak görülen olgunun aşılması için çabalarsa daha iyi gelişebilme şansına sahip olurlar.

Avrupa’da ve dünyanın birçok ülkesinde Şifalı Pedagoji modern özel eğitim anlayışına paralel olarak giderek artan bir oranda destek görmekte ve diğer kurumlara da uygulamaları ile örnek olmaktadır.

Ülkemizde ciddi bir sorun olarak karşımızda duran engelli bireylerin eğitimi ve yaşama kazandırılması Şifalı Pedagoji anlayışına sahip sosyal yaşam merkezi ve okulların / merkezlerin hayata geçmesiyle sorun olmaktan çıkacaktır.