Çocuğunuzun doktor kontrollerini takip edin
Sağlık kontrollerinin planlı ve düzenli olması çocuğunuzun gelişimine dair hiçbir ayrıntının atlanmaması açısından önemli…
Yazı: Selim PARLAK
ÖÇED Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı
Sevgili anne ve babalar;
Otizm Spektrum Bozukluğu ve diğer gelişim bozuklukları için tanısal değerlendirme ve sonrasında düzenli olarak çocuğun bir psikiyatrist tarafından takip edilmesi çok büyük önem taşımakta. Gerekli olduğu durumlarda nörolog, beslenme ve metabolizma, kulak burun boğaz, göz vb. diğer branşları da ihmal etmemek gerekiyor.
Böylelikle çocuğunuz, ayrıntılı olarak gelişimsel, fiziksel, davranışsal olarak değerlendirilecek ve size gerekli geri bildirimlerde bulunulacaktır. Bunun sonucunda çocuğunuzun gelişimine dair hiçbir ayrıntı atlanmamış olacaktır.
Farklı gelişen bireylerin her ne kadar temel yetersizliği sosyal-duygusal gelişme, iletişimsel becerilerde ve tekrarlayıcı davranışlar alanında olsa da, pek çok kişi bu belirtiler dışındaki sebeplerle de psikiyatristlere başvurmaktadır.
Özellikle çocuğunuzda; dikkat eksikliği, hiperaktivite, konuşma gecikmesi, hırçınlık, huysuzluk, öfke, öğrenme sorunları, uyku sorunları, yeme bozuklukları, duygu durum bozuklukları, anksiyete, obsesif kompulsif bozuklukların biri ya da birkaçı varsa mutlaka bir psikiyatriste başvurmalısınız.
Aynı zamanda önemli olan bir diğer konu da çocuğunuzun psikiyatrik bir değerlendirmeye ihtiyacı yok ise bu durumda uzman hekimler tarafından kontrol edilip sizlere gerekli bilginin sağlıklı bir şekilde verilmesi…
Yapılan çalışmalar gösteriyor ki, farklı gelişen bireyler mutlaka tıbbi konsültasyonlarına düzenli olarak götürülmeli.
Çocuklarda görülen psikiyatrik bozukluklar, işlevselliği azaltıp, öğrenme hızlarını yavaşlattığı ve ileride daha büyük sorunlarla karşılaşma ihtimalini arttırdığı için zamanında ve önemle takip edilmesi gereken bir konu.
Ayrıca…
– Doktor randevunuzdan en az 10 gün önce terapist ve koordinatörünüzü randevu tarihi hakkında bilgilendirin. Böylelikle koordinatörünüz; eğitim süreci ile ilgili rapor hazırlayarak doktorunuzla bilgi alışverişinde bulunacaktır.
– Doktorunuzun bilgisi dışında ilaç dozu ya da kullanım sıklığı ile ilgili bir değişiklikte bulunmamaya özen gösterin.
– İlaçlar ile ilgili her türlü yan etki vb. durumu mutlaka doktorunuza danışmayı unutmayın.