GÜZEL GÜNLER AJANDASI: OTİZM FARKINDALIK ZİRVESİ

Güzel Günler Ajandası Sosyal Sorumluluk Projesi kapsamında Otizm Farkındalık Zirvesi’ne gönüllü uzmanlarımız ile konuk olduk. Açılış konuşmasını Uzman Klinik Psikolog, Öğretim Görevlisi Dilara Savaş’ın yaptığı ve Güzel Günler Ajandası’nı tanıttığı zirvede ÖÇED Başkanı Parin Yakupyan Otizmli Yetişkin Birey Annesi Olmak,” Psikolog, ABA Eğitim Koordinatörü Elif Sanal Çalık ‘Otizmli Bireylerin Eğitimde Yaşadığı Sorunlar ve Çözüm Önerileri’, Psikolog ABA Koordinatörü İsmail Bıyıklı ‘Otizmde Oyun ve Resim Analizi’ başlıklar ile sunumlar yaptılar. Tohum Otizm’den Gül Hayal Korkmaz “Otizmli Bireylerin İstihdamında Başarı Öyküleri” sunumunu paylaştı. ZOOM üzerinden gerçekleşen zirve öğrenciler ve ailelerin yoğun katılımı ile gerçekleşti.

Otizmli bireylerin ve ailelerinin zamanlarını yönetmede de zorluk yaşadığı biliniyor. Bu konuyla ilgili akademide ve alanda yapılan çalışmalara örnek olarak:
• Etkinlik çizelgeleri, çocuğu bir dizi aktivite ya da davranış zincirine girmeye yönlendiren resimler veya kelimelerden oluşan ve otizm sahibi çocukların eğitiminde yaygın olarak kullanılan bir eğitim yöntemidir. Bu resimler veya kelimeler otizm sahibi çocukların giyinme, yatak toplama gibi temel becerileri edinmeleri ile eşzamanlı olarak hem boş zaman aktivitelerini seçmelerine hem de okula gitme, ödev yapma gibi aktiviteleri bağımsız olarak gerçekleştirmelerine yardımcı oluyor.
• Yapılacak aktivitelerin görsel şekilde planlanması ile günlük aktivitelerin geçişlerini yönetmekte kolaylık sağlıyor. Ancak Türkiye’de bu konuda açık erişimli ücretsiz kaynak bulma güçlüğü yaşanıyor.
• Güzel Günler Ajandası, otizmli çocukların zamanlarını yönetmede yaşadığı zorluklar başta olmak üzere, gelişimlerini destekleme ve toplumdaki otizm farkındalığını artırma gibi düşünülmesi gereken konuları ele alıyor. Bir çözüm önerisi olarak tüm otizmli çocuklara ulaşabilecek bir ajanda tasarlama fikri sunuyor. Projedeki ajandanın içeriğinin; karikatürler, sosyal öyküler gibi içerikler ile zenginleştirilerek otizmli çocukların zaman yönetimlerini hem öğretici hem de eğlenceli kılmak amaçlanıyor. Güzel Günler Ajandası hiçbir ücret talep etmeden, tüm sosyoekonomik kesimlere ulaşmayı amaçlıyor.