UDEMKO 2025  ANADOLU ÜNİVERSİTESİ’NDE GERÇEKLEŞTİ

8.Uluslararası Katılımlı Ulusal Disiplinlerarası Erken Çocuklukta Müdahale Kongresi (UDEMKO 2025), 24-26 Nisan tarihleri arasında Anadolu Üniversitesi ev sahipliğinde başarıyla gerçekleştirildi. Erken Çocuklukta Müdahale Derneği (EÇOMDER) ve Anadolu Üniversitesi Engelliler Araştırma Enstitüsü iş birliğiyle düzenlenen kongre; Dünya Erken Müdahale Birliği (ISEI) ve Avrupa Erken Çocuklukta Müdahale Derneği (Eurlyaid-EAECI) tarafından da desteklendi.

Kongrenin açılışı, Anadolu Üniversitesi Öğrenci Merkezi Yunus Emre Salonu’nda yapıldı. Açılış konuşmasını gerçekleştiren Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Adıgüzel, kongrenin önemine değinerek şu ifadeleri kullandı:

“Anadolu Üniversitesi olarak topluma katkı sağlama misyonumuz doğrultusunda böyle bir kongreye ev sahipliği yapmaktan gurur duyuyoruz. Burada paylaşılacak bilgi ve deneyimlerin, erken çocuklukta müdahale alanında hepimize ışık tutacağına inanıyorum. Bu çocuklar hepimizin sorumluluğudur.”

“Bilgi üretmek değil, insanlık yararına dönüştürmek önemli”

Kongrede konuşan Engelliler Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. İbrahim Halil Diken ise konuşmasına Yunus Emre’nin dizeleriyle başladı. Kongrenin felsefesine ve insani boyutuna dikkat çekerek şunları söyledi:

“Bilim yalnızca bilgi üretmek değil, o bilgiyi insanlık yararına dönüştürmektir. Erken müdahale hizmetleri, yalnızca mesleki bir görev değil, aynı zamanda insanlık vazifesidir. Her paylaşımımız, her önerimiz yalnızca akademik değil, aynı zamanda çocuklara açılan birer kapıdır.” Bu yıl “Erken çocuklukta tanıdan müdahaleye” temasıyla gerçekleşen kongre, farklı şehirlerden ve ülkelerden akademisyenleri, uygulayıcıları ve aileleri bir araya getirdi. Katılımcılar, üç gün boyunca erken müdahale, gelişimsel destek hizmetleri ve disiplinlerarası iş birliği üzerine sunumlar yaptı, atölyelere katıldı ve uygulamaya yönelik örnekleri paylaştı.

Kongre, alanda çalışan uzmanlar ve akademisyenler için bilimsel bir platform oluşturmanın yanı sıra, erken çocuklukta müdahale sisteminin gelişimi açısından da önemli çıktılar sundu.

UDEMKO2025’te ÖÇED’den Çağrı: “Şimdi Hep Birlikte Düşünme Zamanı”

26 Nisan tarihinde Anadolu Üniversitesi Öğrenci Merkezi’nde gerçekleşen 8. Uluslararası Katılımlı Ulusal Disiplinlerarası Erken Çocuklukta Müdahale Kongresi’nde (UDEMKO 2025) konuşan  Özel Çocuklar Eğitim ve Dayanışma Derneği (ÖÇED) Başkanı Parin Yakupyan konuşmasında erken çocuklukta müdahale sürecinin çok paydaşlı ve toplumsal bir sorumluluk olduğuna dikkat çekti. Yakupyan önemli bir çağrıda da bulundu:

“Şimdi hep beraber düşünme zamanı! Akademisyenler, eğitimciler, doktorlar, bürokratlar, siyasiler, öğrenciler, aileler ve sivil toplum kuruluşları hep birlikte düşünmeliyiz: Özel gereksinimli bireylerimiz toplum içinde nasıl daha iyi yaşayabilir? Ailelerimize ‘benden sonra ne olacak?’ sorusunun yanıtını nasıl verebiliriz?”

Türkiye’nin Dört Bir Yanından Katılımla Gerçekleşti

24-27 Nisan 2025 tarihleri arasında düzenlenen kongre, Anadolu Üniversitesi Engelliler Araştırma Enstitüsü ve Erken Çocuklukta Müdahale Derneği (EÇOMDER) iş birliğiyle, ISEI (Dünya Erken Müdahale Birliği) ve Eurlyaid (Avrupa Erken Çocuklukta Müdahale Derneği) desteğiyle gerçekleştirildi.

UDEMKO 2025, Türkiye’nin dört bir yanından gelen akademisyenler, uzmanlar, aileler, uygulayıcılar, öğrenciler ve politika yapıcıları bir araya getirerek erken çocukluk dönemine yönelik gelişimsel destek ve müdahale konularında bilgi alışverişi ve deneyim paylaşımına olanak sağladı.