Sosyal Öykü Post
Özel Çocuklar Eğitim ve Dayanışma Derneği (ÖÇED) ile Algı Özel Eğitim Kurumları iş birliği ile Autism Little Learners’dan Tara Tuchel’in hazırlamış olduğu “Sakinleşme Köşesini Kullanmak” adlı sosyal öykü Türkçeye çevrilmiş ve web sitemize yüklenmiştir.
Yetişkinlerde ve çocuklarda otizmi yönetmenin önemli bir yönü sakinleştirici stratejiler geliştirmektir. Otizmli bireyler için sakinleştirici stratejiler, zorlayıcı sosyal durumlarda ve hatta evde stresli dönemlerde dahi yardımcı olabilir. Bu amaçtan yola çıkarak hazırlanmış olan “Sakinleşme Köşesini Kullanmak” adlı sosyal öykünün çalışmalarınızda sizlere rehberlik etmesini umuyoruz.
Not: Bu sosyal öykü Tara Tuchel’in izniyle Türkçeye çevrilmiştir. Kendisine teşekkür ederiz.
This social story has been translated into Turkish with permission from Tara Tuchel. Thank you to her. @autismlittlelearners
Sosyal Öyküleri Nasıl Kullanabilirsiniz?
Bir sosyal öyküyü sunarken, çocuğunuza birlikte bir öykü okuyacağınızı ve öykünün konusunu onunla paylaşacağınızı söyleyin. Sosyal öyküyü, herkesin kendini sakin ve rahat hissettiği bir zamanda, basit bir yaklaşımla çocuğunuza sunabilirsiniz. Örneğin; “Senin için bir öykü yazdım. Kendini iyi hissetmediğinde sakinleşmek için neler yapabileceğinle ilgili. Şimdi birlikte okuyalım.
- Öyküyü çocuğunuza sesli olarak okuyabilir, çocuğunuzla sırayla sesli olarak okuyabilir, onun size sesli okumasını sağlayabilir veya aynı anda sessizce kendi kendine okumasını sağlayabilirsiniz.
- Öyküyü okuduktan sonra öyküdeki en önemli bilgileri gözden geçirin. Çocuğunuzun öykü veya konu hakkında sorular sormasına izin verin. Siz de çocuğunuzun öyküyü anladığından emin olmak için ona sorular sorabilirsiniz.
- Öyküyü düzenli bir programda tekrar edin. Çocukların öğretmeyi hedeflediğiniz yeni bilgileri işlemesi için yeni bilgiye çok kez maruz kalması gerekir. Öyküyü birkaç gün boyunca birlikte okumak iyi bir başlangıç olabilir. Gün içinde öyküyü birkaç kez birlikte tekrar okuyabilirsiniz.
- Çocuğunuzun bireysel ihtiyaçlarını göz önünde bulundurun ve gerekirse öykünüzde uyarlamalar yapın.
- Her okumadan sonra öyküyü tartışın veya çocuğunuzun soru sorması için ona fırsatlar yaratın.
- Çocuğunuzun iş birlikçi davranışlarını, öyküyle meşgul olmasını, soru sormasını ve sorduğunuz sorulara cevap vermesini ödüllendirmeyi unutmayın.
- Öykünüzü bir klasör veya bilgisayar klasöründe arşivleyin. Bu öykülerinizi kolayca bulmanızı, gözden geçirmenizi ve yeni bilgilerle öykülerinizi geliştirmeyi kolaylaştırır.
[pdf-embedder url=”https://oced.org.tr//wp-content/uploads/2022/11/Sakinlesme-Kosesi-SO_TR.pdf” title=”Sakinleşme Köşesi SÖ_TR”]