Otizmli çocuklar ve aileleri, depremi nasıl yaşadı?

Otizm Dernekleri Federasyonu yönetim kurulu üyesi Parin Yakupyan ve otizm aktivisti avukat Sedef Erken, depremden etkilenen bölgedeki otizmli çocukların gereksinimlerini anlattı.

“Aileleri çadırlarda istenmiyor”
Bölgeye giden yardımlar noktasında bir eşitsizlik ve koordinasyonsuzluk olduğunu vurgulayan Parin Yakupyan, otizmli bireylerin en önemli sorunlarından birinin de genel nüfusa yönelik hazırlanan çadırlarda kalamamaları olduğunu ve bu ailelere acil destek sağlanması gerektiğini söyledi:

“Gerekirse özel çadırlar, özel misafirhaneler ayarlanmalı çünkü otizmli bireylerin rutinlerinin bozulması ve kaygı seviyelerinin yükselmesi sebebiyle davranış sorunlarının çok arttığını duyuyoruz. Toplumun bu konuda farkındalığı ve desteği eksik olduğu için çadırlarında, toplu alanlarda otizmli bireyleri istemiyorlar ve aileler bu toplu yaşam alanlarda ikinci üçüncü şokları yaşıyorlar. Bölgeden aldığımız bilgiye göre bazı otizmli depremzedeler çadırlarda istenmedikleri için veya otizmli bireylerimiz de oralarda kalmak istemediklerinden, yani hayatındaki bu değişimi kabul edemediklerinden şu an o yıkılmış ya da yıkılma tehlikesi olan evlerine geri döndüler ve o evlerde yaşamaya başladılar. Bu nedenle otizmli ailelere yönelik acilen özel bir şeyler yapılması gerekiyor. Onların toplu alanlarda yaşama koşullarının biraz daha dikkate alınması gerekiyor. Acilen onlara bireysel çadır veya misafirhaneler verilmeli.

İkinci önemli konu da, otizmli çocuklarımızın rutinleri bozulduğunda bunu tolere edemedikleri için çok ciddi öfke patlamaları, çok ciddi krizler yaşaması. Acilen bu çocukların rutinlerinin oluşturulması gerekiyor. Bu nedenle onlar için sağlanacak olan özel eğitimin veya desteğin bir an önce çadırlar kurularak sağlanması gerekiyor. Bazı kişiler için eğitim ikinci planda düşünülebilir ve ‘ne aciliyeti var ki’ denilebilir ama otizmli bireylerimizin kaygı düzeylerine psikolojik destek ve yaşama tutunabilmeleri ancak eğitimle ve rutinlerinin oluşturulması ile mümkün.

“Özel eğitim otizmli çocuğun yaşam hakkı”
Biz, Otizm Dernekleri Federasyonu olarak (ODFED) otizmli birey ve aileleri için her türlü desteği vermek adına bir proje başlattık. Bu proje kapsamında #odfedyanımda destek hatları üzerinden yardım ulaştırmaya çalışıyoruz. Aile hareketi olarak da #özelçocuklarötelenmesin hareketi kapsamında pek çok çocuğa ve aileye ulaşıp ihtiyaçlarını bulmaya ve destek olmaya çalışıyoruz. Özellikle özel eğitim ihtiyacı olan çocuklarla, gönüllü özel eğitim desteği vermek isteyenleri eşleştiriyoruz.

Barınma sorunu çözüldükten sonra özel eğitim desteğinin devlet bazında öncelikle çözümlenmesi lazım çünkü bu çocukların eğitimi normal bireyin eğitimi gibi değil. Bu, çocukların yaşam hakkıdır. Bu eğitimi alamazlarsa çocuklarda ciddi öfke patlamaları, ciddi davranış sorunları görülebilir. Özellikle psikolojik destek kısmının çok çabuk halledilmesi gerekiyor. Devlet, acilen çadır kentler veya sistemler kurup özel eğitimi başlatmalı.

“Kolejler otizmli çocukları kabul etmiyor”
Büyük şehirlere göç eden depremzedeleri kolejler almak zorunda ama kolejler otizmli çocukları kabul etmiyor ve tercihlerini otizmli olmayan öğrencilerden yana kullanıyorlar. Ayrıca afet bölgelerinden gelen bu çocuklar, bazı bürokratik işlemler hızlandırılamadığı için rehabilitasyon merkezlerinde de eğitim alamıyor.

Diğer önemli husus ise şu, otizmli bireylerle iletişim kurarken bu konuda bilgi sahibi olmak ve çocuğun hassasiyetlerine göre hareket etmek gerekiyor. Onlara özel bir iletişim dili oluşturup göz kontağı kurarak yönergeler verilmesi gerekiyor. Çünkü her çocuğun iletişim dili farklı.” (HS/AS)

KAYNAK: İstanbul – BİA Haber Merkezi

https://m.bianet.org/biamag/print/274407-otizmli-cocuklar-ve-aileleri-depremi-nasil-yasadi