EĞİTİM HAKKI İHLALLERİNDE ETKİLİ BİR DİLEKÇE NASIL YAZILIR?
Sevgili aileler, bir önceki yazılarımızda ve seminerlerimizde özel gereksinimli çocukların eğitim hakkına ilişkin bilgileri detaylıca vermiştik. Bu yazımızda ise eğitim hakkı ihlallerinde yazılacak olan dilekçelere ilişkin “Dilekçeyi Kim Yazmalı?” , “Dilekçeyi Nereye Vereceğim?” , “Dilekçede Neler Olmalı?” , “Dilekçeyi Nasıl Vereceğim?”, “Dilekçeme Yanıt Alamadım. Ne Yapmalıyım?” sorularının cevaplarını bulabilirsiniz.
1- Dilekçeyi Kim Yazmalı?
Dilekçeyi özel gereksinimli çocuğun annesi, babası ya da anne-baba boşanmış ise velayeti kendisinde olan veli (anne/baba) yazmalı ve imzalamalıdır. Çocuğun anne ya da babası hayatta değilse vesayet hakkı kendisine verilen (çocuğun vasisi olan) akraba veya kişiler dilekçeyi imzalayıp verebilir. Eğer yetişkin özel gereksinimli birey vesayet altındaysa vasisi, değilse kendisi imzalayıp verecektir.
Bu kişiler haricinde hakkın öznesi olan kişi ve bu hakkı kullanması engellenen kişi çocuğunuz olduğu için vekaletinizin olmadığı bir avukat ya da sivil toplum kuruluşu sizin adınıza dilekçeyi yazıp, imzalayıp veremez.
2- Dilekçede Neler Olmalı?
Öncelikle dilekçenizi hangi kuruma/idareye verecekseniz, o kurum/idareye hitaben yazmalısınız. Eğitim hakkı ihlallerinde yukarıda açıkladığımız üzere burası il ya da ilçe “Özel Eğitim Hizmetleri Kurulu” dur.
Sonrasında mutlaka bir tarih atınız.
Devamında, “Başvuran” yazarak adınız, soyadınız, TC Kimlik Numaranız, altına adresiniz ve telefonunuzu yazmalısınız.
Devamında, “Konu” yazarak, bir cümleyle dilekçenizin bir özetini ve taleplerinizi içeren bir cümle yazmalısınız.
Bir alt satıra geçerek, “Açıklamalarım” başlığıyla dilekçenizi yazmaya başlayabilirsiniz. Bu kısımda kısa bir şekilde yaşanılan olayları, mümkünse tarihlerle açık ve net bir şekilde yazmalısınız. Yazarken, ihlale uğradığınız konuya ilişkin Özel Eğitim Hizmetleri Yönetmeliği’nin ilgili maddeleri ve Birleşmiş Milletler Engellilerin Haklarına Dair Sözleşme’nin eğitim hakkını düzenleyen 24. maddesindeki ilgili fıkraları da eklemelisiniz.
Dilekçelerinizin net ve anlaşılır olmasına dikkat etmelisiniz. Okuduğunuzda anlam bütünlüğü mutlaka olmalı, talepleriniz açık olmalıdır. Yaşadıklarınızı sıralayarak, “Gereğinin yapılmasını arz ederim,” şeklinde bitirmemeli, mutlaka taleplerinizi tek tek sıralamalısınız.
Dilekçelerinizi mutlaka tek tek sayfalara yazmalısınız, mümkünse bilgisayar çıktısı olarak hazırlamalısınız. Önlü arkalı çıktı almamanız veya önlü arkalı olarak yazmamanızı tavsiye ederiz. Aynı şekilde her sayfanın sonuna sayfa numarası da eklemelisiniz.
Yazacaklarınızı bitirdikten sonra Adınız, Soyadınızı yazarak dilekçenizi imzalamalısınız. Dilekçeniz birden fazla sayfadan oluşuyorsa son sayfa dışındaki sayfalara paraf atmalısınız. Dilekçenizi imzalarken mavi renkli tükenmez kalem kullanınız.
İmza satırınızdan sonra dilekçeye ekleyeceğiniz ekler var ise (örn. uzman raporu, ÇÖZGER/Engelli Sağlık Kurulu Raporu, RAM Özel Eğitim Değerlendirme Kurulu Raporu, Yerleştirme kararı, renkli fotoğraf, videoları içeren CD, vb.) bunları Ek-1, Ek-2, Ek-3 vb. gibi sıralayıp yanlarına ne olduklarını yazmalısınız.
Dilekçenizi mutlaka en az 2 (iki) kopya olarak çıkartmalısınız.
Tebrikler, dilekçenizi hazırladınız!
3- Dilekçeyi Nereye Vereceğim?
Özel Eğitim Hizmetleri Yönetmeliği’nin uygulanmaması ya da yanlış uygulanmasına ilişkin tüm dilekçeler (idari başvurular) il ya da Rehberlik ve Araştırma Merkezi (RAM) bulunan ilçelerin milli eğitim müdürlükleri Özel Eğitim Hizmetleri Kurulu’na verilmelidir.
4- Dilekçeyi Nasıl Vereceğim?
Dilekçenizi il-ilçe milli eğitim müdürlükleri Özel Eğitim Hizmetleri Kurulu’na elden verirken mutlaka evrak kayıt numarası almalısınız. İki kopya olarak çıkarttığınız dilekçenin ikisini de evrak kayıt memuruna vereceksiniz; birini teslim alacak, sizde kalacak olan örneğine de tarih ve evrak kayıt numarası yazıp “alındı” yaparak size geri verilecektir.
Maalesef bazen ilgili idareler dilekçeyi almak ya da evrak kayıt numarası vermek noktasında direnmektedir. Böyle bir durumda dilekçeyi kuruma elden vermek yerine size en yakın PTT şubesine giderek dilekçenizi yine o idarenin adresine iadeli taahhütlü mektup olarak gönderebilirsiniz.
Elden ya da iadeli taahhütlü mektup olarak yollayıp yollamanız fark etmeksizin “…/…./2024 tarihinde …. İl/İlçe Özel Eğitim Hizmetleri Kurulu’na bir dilekçe verdim, ivedilikle incelenerek sonucunun tarafıma bildirilmesini talep ederim.” şeklinde bir yazıyla CİMER’den de mutlaka bildiriniz.
5- Dilekçeme Yanıt Alamadım, Ne Yapmalıyım?
Dilekçenizi verdikten sonra idarenin 60 (altmış) gün içerisinde dilekçenize ilişkin bir idari işlem yapması gerekmektedir. Bu süre içerisinde dilekçenizi kabul ederek, ihlali giderebilir ya da yine cevabi yazısıyla dilekçenizi reddedebilir. 60 (altmış) gün içerisinde dilekçenize bir yanıt alamazsanız dilekçeniz zımnen reddedilmiş sayılır.
Bu durumda, idare mahkemesine dilekçe konunuzla ilgili dava açma süreniz başlamış olur.
İdare mahkemesinde dava açmak istemezseniz, T.C. Kamu Denetçiliği Kurumu (Ombudsmanlık) ya da Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu’na (TİHEK) başvuruda bulunabilirsiniz. Her iki kuruma başvuru da ücretsiz olup, e-devlet ile giriş yaparak internetten, posta yoluyla ya da bizzat giderek başvuruda bulunabilirsiniz. Unutmayın, buraya da bir dilekçe yazmanız gerekmektedir.
Hem T.C. Kamu Denetçiliği Kurumu hem de Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu’nun web sayfalarında başvuru formları bulunmaktadır. Bu formları mutlaka doldurmanız gerekmektedir. Bu kurumlarda başvurduktan sonra başvurunuz bir başvuru numarası verilerek alınmakta ve kurumdan bir uzman sizi arayarak bilgi almaktadır.
Unutmayın, hakkın öznesi sizlersiniz. Siz bu dilekçenizi verirken yalnızca kendi çocuğunuzun hakkını değil, Türkiye’nin her yerinde hak ihlallerine uğrayan çocuklar için de bu dilekçeyi veriyorsunuz.
Asla yalnız değilsiniz. O yüzden lütfen dilekçelerinizi özenle yazınız ve mutlaka akıbetini takip ediniz.