ÇOCUKLARA YAZ TATİLİ ÖNERİLERİ

Çocuklar için güzel bilgiler edindikleri koskoca bir eğitim öğretim yılı sona erdi. Artık tatil zamanı geldi. Tatil zamanı denildiğinde, çocukların aklına hemen teknoloji geliyor. Bol bol bilgisayar oyunu, sınırsız çizgi film, sonu olmayan tablet vakitleri…

ABA Program Koordinatörü Aile Danışmanı/Klinik Psikolog İsmail BIYIKLI yazdı.

 

 

KİTAP OKUMAK:

Tatil denildiğinde bir eğitimcinin “Kitap okuyun.” Dememesi mümkün değildir sanırım. Kitap okuyun yazıp bırakmayacağım. Bunu nasıl sevilebilecek bir hale getirebiliriz. Onun üzerinde durmak istiyorum.

Öncelikle mutlaka size yakın bir kütüphaneyi bu yaz bir ziyaret etmenizi öneriyorum. O kitapla temas, kitabın kokusunu yaşamak; oldukça önemli oluyor, kitap okumayı sevmek için.

İkinci olarak ise mutlaka bir arkadaşıyla kitap paylaşımı yaptırmaya çalışalım.  Okudukları bir kitabı, birbirleriyle paylaşıp üzerine sohbet edebileceği ortamlar yaratmaya çalışın. Bunu yaparken olumlu model olmak için anne-baba aynı çalışmayı çocuklarının önünde sergileyebilirler.

Birlikte kitapçı gezebilirsiniz. Kitapçı gezerken şu kitaplara da bir göz atmanızda fayda olabilir.

Hayal güçlerinin gelişmesinde fayda sağlayabilecek birkaç kitap önerim var:

  • Şapkadan Çıkan Tavşan – Jesus Ballaz (7-10 Yaş)
  • Korsan Okulu – Sir Steve Stevenson (9-11 Yaş)
  • Gemici Dedem – Sevim Ak (10-12 Yaş)
  • İstemiyorum İşte – Nilay Yılmaz (9-11 Yaş)
  • Martıya Uçmayı Öğreten Kedi – Luis Sepılveda (11-12 Yaş)
  • Hız Tuzağı – H.I. Larry (8-10 Yaş)
  • Dinkin Dings – Guy Buss (9—11 Yaş)
  • Gol – Luigi Darland (9-11 Yaş)
  • Aklından Düşünceler Geçen Çocuk- Christine Nöstlinger (9-10 Yaş)

Kitap okuduktan sonra çocuklarınıza 5N+1K soruları yönelterek, kitap hakkında sohbet etmeye çalışın. Böylelikle kitabı farklı açılardan görmelerini sağlayacaksınız.

FİLM İZLEMEK:

Film izlerken yapabileceğimiz birkaç aktivite önermek istiyorum.

Mısır patlatıp, içeceklerimizi hazırladıktan sonra; en sevdiği arkadaşını çağırıp bir film yarışması yapabilirsiniz. Filmi izledikten sonra ikisine aynı soruları yönelterek, filmi daha dikkatli izlemesini sağlayabilir. Aynı zamanda arkadaşıyla daha çok paylaşım yapmasını sağlayabilirsiniz.

Filmi izledikten sonra karakterlerin birbiri ile kurdukları arkadaşlık ilişkilerine dikkat çekebilirsiniz. Filmi bir araç olarak kullanıp, iletmek ve öğretmek istediğimiz şeyleri filmleri kullanarak iletmiş oluruz. Arkadaşlık için örnek sorular:

  • Filmde kim en iyi arkadaştı? Filmdeki ….. arkadaşı için neler yaptı?
  • Filmde kimin yerinde olmak isterdin? Neden?

Bu yaz çocuklarınızla birlikte izleyeceğiniz birkaç önerimde var elbette:

  • Buz Devri (8-12 Yaş)
  • Cesur Civciv (7-10 Yaş)
  • Dünyanın Merkezine Yolculuk (9-12 Yaş)
  • Bir Böceğin Yaşamı (8-11 Yaş)
  • Ratatuy (9-11 Yaş)
  • Küçük Robotlar (7-9 Yaş)
  • İmdat Ben Bir Balığım (8-10 Yaş)
  • Charlie ve Lola (7-9 Yaş)

ARKADAŞ EDİNMEK:

Sosyal açıdan çekingen çocuklar ya da iletişim kurmakta zorlanan çocuklar için yeni arkadaş edinmek her zaman çok daha zordur. Çocuğunuzdan izin alarak iletişimi siz başlatarak bir oyun kurabilirsiniz. İki ebeveyn, iki çocuk şeklinde dörtlü bir oyun kurup, daha sonra ebeveynleri ortamdan çekebilirsiniz. Böylelikle güven duygusu gelişmiş olacak ve çocuk kendini güvende hissettiği için daha özgüvenli iletişim kuracaktır.

Tanışma konusunda zorluk çeken çocuklar için ana noktalara odaklanmasını öğretebilirsiniz. Nerede yaşadığını, hangi okulda okuduğu, oynadığı oyunlar ve hobilerini sormasını söyleyebilirsiniz. Evde bununla ilgili pratikler yapabilirsiniz. Çocuğunuzun yanında yeni biriyle tanışarak ona model olabilirsiniz.

KÜÇÜKKEN OYNADIĞINIZ OYUNLARI ÇOCUĞUNUZA ÖĞRETİN:

Küçükken oynadığınız, artık çocukların oynamadığı oyunları tekrar gündeme getirebilirsiniz. Çocuğunuz arkadaşı ile birlikteyken, eskiden oynadığınız bir oyunun kurallarını anlatıp, onlarla oynayabilirsiniz. Daha sonra ortamdan çekilerek, bu oyunu başkalarını anlatmasını sağlayabilirsiniz. Arkadaşlarına yeni bir oyun sunmak. Çocuğunuz için çok keyifli olacaktır.

ODASINI YENİDEN DÜZENLEYİN:

Odası için çocuğunuzdan bir kural listesi isteyebilirsiniz. Belirlediği kural listesine göre odayı yeniden düzenleyebilirsiniz. Ona ait olan ortamı, onun istediği gibi düzenlemek, odasını daha keyifli bir hale getirecektir.

MUTFAKTA BİRLİKTE VAKİT GEÇİRİN:

Birlikte bir yemek tarifi videosu izledikten sonra, malzemeleri almak için alışverişe çıkabilirsiniz. Aşamaları birlikte izleyerek birlikte harika kurabiyeler, kekler çıkartabilirsiniz. Hazırladığınız tarifin üzerine sohbet edebilirsiniz.

BALKONA BİRŞEYLER EKİN:

Yaz bitmeden hızlı büyüyen bitkilerden seçerek, balkonunuza birkaç bitki ekebilirsiniz. 2-3 aylık sürede bakım görevini çocuğunuza verebilirsiniz. Birlikte bitkinin büyüme sürecine şahit olabilirsiniz. Bu durum çocuğunuzun görev bilinci edinmesini sağlayacaktır.

GEZDİĞİNİZ YERLERİN FOTOĞRRAFINI ÇEKİN:

Gezdiğiniz yerlerin fotoğrafını çekip, çıktı alarak bir albüm oluşturabilirsiniz. Her yaz için bir albüm oluşturabilirsiniz.

EVİNİZDE KULLANMAK İÇİN OBJELER YARATIN:

Bitmiş bir meyve suyu kutusunu, yoğurt kutusunu belki de bir yumurta kutusunu renklendirebilir, çeşitli süsleme malzemeleriyle bir saksı ya da mumluk yapabilirsiniz. Yaptığınız nesneleri mutlaka ev içinde çocuğunuzun göreceği şekilde kullanın. Bu durum çocuğunuz için işe yaradığını hissettirecektir ve daha çalışkan aynı zamanda daha özgüvenli bir birey olmasına yardımcı olacaktır.